Jen asi dvě až pět procent lidí geny chrání před obezitou. Nepřiberou, i když za závistivých pohledů okolí sní, na co přijdou. Ostatní se ale musí hlídat. Jenže to mnoho lidí nezvládá, a tak jich čím dál víc naroste do rozměrů, které už je ohrožují na životě. Hlavně proto se 15. května na psychiatrické klinice bohunické nemocnice uskutečnil seminář s názvem Obezita a její komplikace. Spolupořádal ho také Ústav preventivního lékařství Masarykovy univerzity.

Odborníci, kteří akci iniciovali, chtěli především předvést zdravou metodu redukce váhy. „Hovořilo se o pohledu na obezitu z hlediska lékařů i pacientů. Na semináři předávali svoje zkušenosti ti, kteří dokázali shodit desítky kilogramů,“ přibližuje mluvčí fakultní nemocnice Anna Nesvadbová.

Lidé neustále podléhají lákavé myšlence, že zbavit se přebytečných kilogramů mohou nejrychleji několikadenním hladověním. „Při dietě je nejdůležitější redukovat tuk v potravě, aby se tělo mohlo zbavit nastřádaných tukových zásob. Často se chybuje v tom, že pacienti nejí třeba maso. To ale není dobré, protože tělo potřebuje bílkoviny,“ varuje nutriční terapeutka Michaela Hamrová, jež s pacienty konzultuje jejich stravovací návyky a pomáhá jim je zlepšit.

Potíž spočívá v tom, že lidský organismus se neumí zbavovat kilogramů tak rychle, jak by si lidé představovali, když prostě drží hladovku. „Tělo umí redukovat asi 200 gramů tuku týdně, takže ideálně by se mělo hubnout 800 gramů až jeden kilogram měsíčně. Pokud chcete snižovat váhu zdravě, tak je to jediná cesta k trvalému výsledku bez jojo efektu,“ varuje Hamrová. Při nárazových dietách se z těla ztrácí voda, takže dochází k dehydrataci, a také bílkoviny, jejichž snížení může také za výkyvy nálad, kvůli kterým lidé svoje předsevzetí poruší. Dalším problémem lidí, kteří chtějí zhubnout, je, že se velmi málo pohybují.

Když odborníci stanovují, jak člověku pomoci, nevystačí si s obyčejnou váhou. „Musíme provést komplexní prohlídku. Pro rychlou orientaci v domácím prostředí je ale nejlepší změřit si obvod pasu. Pokud člověk zaznamená, že se zvětšuje, tak se musí začít hlídat, “ dává laikům tip Hamrová.

Odborníci provádějí komplexní měření. „Sledujeme množství vitamínů v těle, činnost štítné žlázy, krevní tlak a mnoho dalších ukazatelů. Podle toho, co tělu schází, potom stanovujeme jídelníček a doporučujeme další režimová a diabetologická opatření,“ vysvětluje nutriční terapeutka.
V souvislosti s vysokou nadváhou se stále častěji objevuje pojem metabolický syndrom X. Jedná se o souhrn čtyř nemocí, které jsou na sebe těsně navázané. Myslí se jím obezita, vysoký krevní tlak, poruchy tukového metabolismu a cukrovka druhého typu, tedy ta, kterou způsobuje právě obezita. „Na celou problematiku obezity se totiž musí nahlížet komplexně a ne jen z estetického hlediska,“ varuje Hamrová.