![Image Image](/images/stories/stare/Forum/2008_listopad/nadani_rozhovor_anotace.jpg)
Jak jste se dostal k informatice?
Poprvé jsme měli informatiku v sekundě na gymnáziu. Postupně jsem se o ni zajímal víc, půjčoval jsem si knížky a v sextě jsem se přihlásil na olympiádu v programování. Poprvé se to moc nepodařilo, ale v dalších letech už to bylo lepší a nakonec jsem se dostal i do celostátního kola. Podařilo se mi také dosáhnout druhého místa v krajském kole středoškolské odborné činnosti. I díky těmto výsledkům jsem pak dostal stipendium.
![V současné době Ondřej Bouda organizuje korespondenční semináře pro středoškoláky. Foto: Martin Kopáček. V současné době Ondřej Bouda organizuje korespondenční semináře pro středoškoláky. Foto: Martin Kopáček.](/images/stories/stare/Forum/2008_listopad/nadani_rozhovor.jpg)
V současné době Ondřej Bouda organizuje korespondenční semináře pro středoškoláky. Foto: Martin Kopáček.
Zabýval jsem se tvorbou webových stránek – například pro dům dětí a mládeže, které jsem použil jako svoji maturitní práci a přihlásil jsem je i do středoškolské odborné soutěže. Bylo na nich mnoho věcí k řešení, protože v tom zařízení mají například všechny kurzy a kroužky uložené ve svém systému a bylo by zbytečné je zvlášť umísťovat na internet. Proto byla moje webová aplikace s jejich systémem synchronizovaná.
Jak vám pomohla podpora určená talentovaným studentům?
Díky stipendiu jsem si mohl pořídit vybavení k počítači. Na to však nepadla celá částka. Zbytek jsem si schoval, protože si myslím, že rozumnější bude ho využít za pár let, kdy se mi bude hodit třeba na zahraniční cesty či stáže. Je to i určitá forma motivace.
Čím se zabýváte v současnosti?
Organizuji korespondenční semináře pro středoškoláky, kdy jim zadáváme každý měsíc úlohy k řešení, potom je hodnotíme a dáváme jim zpětnou vazbu. Takových sad je za rok šest a ti, kteří se účastnili, mohou jet začátkem září na seminář, kde je pro ně přichystán různý program.
Vy jako vysokoškoláci pomáháte středoškolským studentům?
Ano, prošel jsem tím samým, když jsem jezdil na soustředění už na gymnáziu. Jednak se mi to velmi líbilo a jednak mi to hodně pomohlo. Na setkáních je kromě různých her připraven i odborný program. Člověk se něco dozví, naučí se nad tím trochu přemýšlet a získá rozhled. A protože se mi to líbilo, snažím se dělat totéž.
Jaké máte další koníčky?
Zpívám ve sboru, což mě hodně baví. Taky hraju na klavír. Před časem jsem začal hrát na kytaru. Baví mě docela focení. Občas se projedu na kole, když je čas a počasí.