Přejít na hlavní obsah

Studenti celouniverzitní senát neznají a nezajímá je

Funkční období většiny senátorů zaměstnanecké komory Akademického senátu Masarykovy univerzity se rychle blíží ke konci a mandát zanikl i většině senátorů Studentské komory. Na fakultách je tak po letech opět potřeba uspořádat volby. Vydali jsme se proto zjistit, co studenti o senátu vědí a co by měl podle nich senát dělat, aby se pro ně stal přitažlivějším.

Resize-of-upravena_01EvaSei.jpg
Eva Seitlová, 21 let, FF

O celouniverzitním senátu jsem ani nevěděla, že existuje. Znám jenom ten fakultní. Takže asi nebude moc užitečný. Jinak by se o něm určitě víc mluvilo a lidé by věděli, co dělá. Já ani nevím, k čemu je takový senát potřeba. Nedokážu si představit, co se může dělat na té celouniverzitní úrovni. Pro mě osobně je asi významnější fakultní senát, který řeší konkrétní problémy na místě, kde studuji.

Resize-of-upravena_02JanaKo.jpg
Jana Kořínková, 24 let, FF

O senátu nevím vůbec nic, a to jsem tu už šest let. Nedovedu si ani představit, co by mohl řešit v tak velkém měřítku, jako je univerzita. Mě třeba trápí problém s přecpaným studijním oddělením, ale to je zřejmě problém čistě fakultní.

Resize-of-upravena_03Veroni.jpg
Veronika Motáčková, 21 let, PřF

O senátu vím akorát, že existuje. Fakultní senát ještě docela znám, ale ten celouniverzitní jde úplně mimo mě. Předpokládám, že tam sedí studenti a učitelé z různých fakult, ale nic konkrétního nevím. Ani netuším, kde bych o tom měla načerpat informace. Mohl by být třeba v ISu nějaký odkaz. Ale i kdyby tam byl, tak vlastně nemám žádný důvod, abych se na to podívala. Vůbec si neuvědomuji, čím by pro mě senát mohl být důležitý.

Resize-of-upravena_04JiriLi.jpg
Jiří Liška, 20 let, PřF

Tak o senátu a takových věcech nemám vůbec přehled. Nějak nemám čas to sledovat, nemám k tomu vztah a nelíbí se mi senáty. Nemám rád takové to politikaření. Navíc vůbec netuším, proč bych se o to měl zajímat. Já jsem se vším spokojený. Nedovedu si představit, co by pro mě mohl senát udělat.

Resize-of-upravena_05JanSch.jpg
Jan Schuma, 21 let, FI

O senátu nevím nic moc a spíš nic. Já jsem se o takové věci nikdy moc nezajímal. Nechci říct, že je senát nějak špatný nebo dobrý – já prostě nevím. Netáhne mě to a nemám pocit, že by pro mě senát mohl něco udělat.

Resize-of-upravena_07Ondrej.jpg
Ondřej Štverák, 21 let, FI
Jediné, co o senátu vím, je, že teď mají snad být někdy volby. Tuším, že tam zasedají studenti i učitelé zastupující fakulty, ale to je tak všechno. O své činnosti ale myslím informuje dobře. Kdybych o to měl zájem, tak se kouknu na jejich stránky a najdu si nějaké výsledky. To všechno je určitě dostupné a myslím, že to funguje, ale mě to tak nějak míjí. Nemám zájem se do toho nějak zapojovat.

Michal Sedlář, 27 let, PrF
O senátu opravu nevím zhola nic. Vím akorát, že existuje. Nikdy jsem se o něj nezajímal. Ani jsem nevěděl, že proběhla nějaká volba. Zřejmě by měl hájit zájmy studentů, ale mě to opravdu nikdy nelákalo.

Hlavní novinky