První týdny pobytu do mi do značné míry zabralo vyřizování formálních záležitostí, každý ze zahraničních studentů je nucen zorientovat se sám, počáteční kolečko asi nejlépe vystihuje pohádka o kohoutkovi a slepičce. Na MGU rozhodně nefunguje vnitřní pošta a razítka a podpisy na formuláře jsem musela získat sama, nejtěžší bylo získat registraci, tedy razítko v pase s informací o místě pobytu, které je důležité, aby se člověk vyhnul obtížím při náhodných policejních kontrolách, které jsem v Moskvě potkávala na každém kroku, a to včetně univerzitní půdy.
Během pobytu jsem bydlela v hlavní budově MGU, v jedné ze sedmi tzv. moskevských věží stalinské éry. Pokoj o rozměrech dva krát tři metry na mne působil až příliš stísněným dojmem, inventář tvořila jedna židlička, stůl, sekretář a postel. Nutno však přiznat, že ve srovnání s některými českými kolejemi bylo toto ubytování poměrně komfortní. Po útoku na Beslan se zpřísnila i veškerá bezpečnostní opatření – budova byla přísně střežena a návštěvy byly povoleny pouze v příbuzenské linii, což bylo nutné patřičně prokázat v kanceláři vydávající propustky. Hlavní budova byla poměrně luxusně vybavena vším, co student ke svému životu potřebuje – od všech možných obchodů až po banky, poštu apod. Co mi ale velmi chybělo, byla volně přístupná počítačová učebna, což je věc, kterou Rusové vůbec neznají a k počítači je v podstatě možné se dostat pouze v kavárnách.
Vzhledem k tomu, že jsem do Moskvy odjížděla především s cílem získat literaturu pro svoji disertační práci, většinu času jsem strávila po knihovnách. Jako zahraničnímu studentovi mi byly veškeré materiály půjčeny pouze do studovny. Státní vědecká knihovna - Biblioteka imeni Lenina mne po vstupu ohromila množstvím kartotéčních regálů, jejichž systém jsem až do konce pobytu ne zcela pochopila. V současné době se začíná s digitalizací knihovny. V knihovnách jsem narážela na neochotu knihovnic dlouze knihu vyhledávat, a tak jsem vyhledaný záznam předkládala několikrát a občas se stalo, že kniha se nakonec našla.
Setkala jsem se ale i s opačným případem, kdy knihovnice poté, co jsem knihu odevzdala, ji založila a od té chvíle kniha neexistovala. Vstup do knihoven je povolen pouze s tužkou a papírem, kopírovací služba funguje jen na objednávku a kopírování se také notně prodraží.
Ačkoliv pobyt v Moskvě naplnil můj cíl doplnění si literatury k disertační práci, studium mi ztěžovala ruská byrokracie, neochota vyučujících a neustálé kontroly a prohlídky. Tyto komplikace je však třeba vnímat s ohledem na ruskou tradici a místní zkušenosti.
Markéta Fošumová,
doktorandka na FSS