Jak hodnotíte koncept, na kterém je postavena Wikipedia?
Mezi výhody Wikipedie patří její otevřenost, aktuálnost, vícejazyčnost a komunitní „moudrost davu“. A také to, že propaguje přístup, že jakákoliv encyklopedie je jen výchozím bodem výzkumu, nikoliv závěrečným. Je třeba si uvědomit, že Wikipedia není primární, ale terciární zdroj informací, což omezuje případy, kdy ji lze v dobré vědecké práci citovat jako zdroj. To si uvědomuje i Wikipedia, která má jedno ze základních pravidel pro vytváření obsahu hesel: „Žádný vlastní výzkum.“ Ve Wikipedii tedy lze uvádět pouze údaje, které již byly dříve někde zveřejněny.
Wikipedia bývá často napadána, že její informace nejsou spolehlivé…
Jedním ze základních nástrojů pro důvěryhodnost obsahu Wikipedie jsou pravidla o ověřitelnosti a zdrojování. Podstatný rozdíl oproti klasickým encyklopediím navíc vidím v tom, že chybné údaje se ve Wikipedii dají rychle opravit, zatímco v papírových verzích zůstanou až do skonání věků. Samozřejmě díky tomu, že Wikipedii může editovat v podstatě každý, dostávají se do ní občas nepřesnosti i úplné nesmysly. Často z nevědomosti, někdy i záměrně. Proti tomu však Wikipedia bojuje systémem přísných pravidel a hodnoticích klasifikací obsahu.
Jak vy sám využíváte Wikipedii?
Wikipedii používám plánovitě každý den, když chci zjistit vybraná výročí dne. A dále ji používám náhodně, pokud je nějaké klíčové slovo dobře optimalizováno a je mi nabídnuto vyhledávačem na prvních pozicích. Zrovna teď jsem hledal nějaké informace k datovým schránkám a Wikipedia mě navedla na související témata a odkazy, které se mi velmi hodily.
Používáte Wikipedii při vysokoškolské výuce?
Jsem přispěvatelem do Wikipedie a propagátorem využití principu wiki ve výuce. Máme na oboru vlastní instalaci wiki, kde společně se studenty vytváříme naši „oborovou Wikipedii“. Studenti se tím podle mého názoru učí vyhledávat, hodnotit a strukturovat informace a získávají zároveň zkušenosti s odpovědností za dodání zdroje, s autorskoprávní problematikou a principem open access.
Jak vidíte budoucnost celého konceptu?
Princip wiki je fascinujícím příslibem věcí příštích. Bývá také někdy nazýván „zbraň masové spolupráce“. Těží z nízkonákladové a společně vytvářené infrastruktury a svoji „budoucnost“ už našel. Už dávno to není jen jedna encyklopedie − vznikají i odvozené projekty typu Wikislovník nebo Wikizprávy. Vytvářejí se také tzv. „ideagory“, což jsou tržiště s nápady a vynálezy, která umožňují společnostem napojit se na globální zásobárny špičkových odborníků.
Čtěte také článek Fenomén Wikipedia zde.