Studenti Masarykovy univerzity chválí v menzách kvalitu jídel i velikost porcí, naopak nejdůležitějším faktorem, proč menzy nenavštěvují častěji, je podle nich příliš vysoká cena jídel. Takový závěr vyplynul z výsledků dotazníkového šetření o poskytovaných službách ve stravovacích zařízeních Masarykovy univerzity, které v průběhu listopadu uspořádala Studentská komora AS MU (SKAS).
Průzkumu se zúčastnilo 3 878 studujících a 759 zaměstnanců Masarykovy univerzity, což představuje zhruba 10 procent všech osob napříč univerzitou. „Z výsledků anonymního internetového dotazníku vyplynulo, že studentům nejvíce záleží na ceně jídel, a to ať už menzy navštěvují pravidelně, občas nebo vůbec. Naopak kvalitu jídla, velikost porcí a přívětivost personálu hodnotí ve svých odpovědích převážně pozitivně. Z možných změn většina dotázaných podpořila zúžení nabídky jídel na 4 druhy s cílem udržet jejich cenu na nižší hladině, a stejně tak možné omezení provozu menz s cílem snížit jejich ztrátovost,“ popsal člen SKAS Tomáš Vojtíšek.
Nabídka 5 jídel denně
Vzhledem k tomu, že současný provoz menz je ekonomicky velmi náročný, připravilo i vedení SKM od 1. března 2024 zúžení nabídky jídel s tím, že pokrmy nabídne za přijatelnější ceny. Takovou variantou je zařazení dvou meníček za cenu 85 korun i s polévkou, které v jídelníčku doplní ještě další tři jídla včetně vegetariánských a veganských.
Dvě menu za zvýhodněnou cenu 85 korun bude SKM studentům nabízet ve všech menzách stejně. „Meníčková polévka bude jen jedna s ohledem na alternativní varianty. Doplní ji dva druhy jídel, přičemž jedna varianta bude masová a druhá alternativní pro vegetariány a vegany současně,“ uvedla prorektorka pro záležitosti studentů a vnější vztahy Jana Fialová.
Každý den si strávníci budou vybírat celkem z pěti druhů jídel. „Kromě dvou cenově zvýhodněných menu budou v nabídce ještě dva druhy hotových jídel, které zahrnou masovou variantu (například guláš nebo svíčková) i alternativní variantu přizpůsobenou modernímu stravování. Doplní je jedna minutka, kterou bude mezi studenty stále nejvíce poptávaný smažený sýr s hranolkami. Zachovaný zůstane i doplňkový prodej salátů, ovoce, moučníků a nápojů. Pokračovat budou i gastroakce, které pravidelně během roku doplňují stálou nabídku, ale vždy jen jako součást nabízených 5 jídel na jídelníčku. Patří k nim dýňobraní, vepřové hody, chřestové pochoutky, valentýnské menu, velikonoční pokrmy nebo podzimní týdny s divočinou,“ upřesnil ředitel SKM Kamil Kulíšek.
NOVÁ PODOBA JÍDELNÍČKU MENZ
1. denní menu masové (polévka + hlavní jídlo) – studentská cena 85 Kč
2. denní menu vege (polévka + hlavní jídlo) – studentská cena 85 Kč
3. hotové jídlo (masová varianta)
4. hotové jídlo (veganská/vegetariánská varianta)
5. minutka – smažený sýr s hranolkami
Všechna jídla včetně nových zvýhodněných menu budou volně prodejná bez nutnosti předchozího objednání, avšak do vyprodání odhadovaného množství. Aby si studenti zajistili dostupnost jídla po celou otevírací dobu menzy, vyplatí se jim využít obvyklých objednávkových systémů MobilKredit a WebKredit. Tím se také podpoří udržitelnosti menz a ekonomický aspekt.
Nová struktura menz
Zavedení nové efektivní nabídky jídel a zvýhodněného studentského menu za cenu 85 korun je podmíněno celkovou restrukturalizací menz. Návrh na novou strukturu menz byl doporučen Stravovací komisí MU a schválen vedením Masarykovy univerzity.
„Reagujeme tak na výsledky hospodaření z posledních let. Počet strávníků v letech 2022 a 2023 sice mírně narostl, ale zdaleka se nevrátil na hodnoty před pandemií koronaviru. To je z velké části ovlivněno obecnou změnou stravovacích návyků a růstem cen. Aktuálně vaří menzy SKM zhruba jen pro 7 procent strávníků Masarykovy univerzity, což představuje měsíční ztrátu okolo 4 milionů korun,“ vysvětlil Kamil Kulíšek.
V provozu nově zůstane jen jedna varna na Vinařské, z níž se bude strava zavážet do ostatních výdejen. Efektivnější provoz tím nabídne Akademická menza na Moravském náměstí, kde se od 1. března 2024 sloučí studentská výdejna s Veggie barem v prvním patře. „V současné době jsou na Moravském náměstí v provozu celkem tři varny s celým personálem, což je dále neudržitelné. Cílem je pro nás zachovat provoz Veggie baru a Akademického klubu s jedním týmem pro výdej jídel. Omezení se nijak nedotkne našich strávníků. Podle současného průměru návštěvnosti je v 1. patře dostatek místa,“ popsal Kamil Kulíšek.
Jen do konce letošního roku bude v provozu bufet Vinařská, který zajišťuje výdej hotových jídel pro zaměstnance Masarykovy univerzity. „V loňském roce i letos tam byl průměrný počet prodaných porcí 15 za den. Dříve tento bufet zajišťoval hotelový provoz snídaní a večeří, ale nyní po zrušení hotelu je jeho provoz dále neudržitelný. Zaměstnanci mohou dále využívat společně se studenty menzu Vinařská, kde bude vyhrazena část pro zaměstnance,“ okomentoval změnu Kamil Kulíšek.
Academic Restaurant v areálu kampusu bude v provozu do konce června 2024. „K ukončení provozu Academic Restaurantu dojde na konci srpna příštího roku, kdy vyprší pětiletá nájemní smlouva, která již nebude obnovena. V jejím dalším prodloužení by bylo možné pokračovat jen za astronomickou cenu, což je z pohledu hospodaření menz neudržitelné. Studenti a zaměstnanci lékařské a přírodovědecké fakulty, fakulty sportovních studií a CEITEC, které v bohunickém areálu sídlí, mohou nadále využívat bufet v kampusu a Morfo bar, kde jsou příznivé ceny a kapacity dostatečné. Kromě toho je k dispozici i spousta restaurací a bister ve stravovací zóně, tzv. foodcourt, v obchodním centru Campus Square Brno,“ naznačila prorektorka Jana Fialová.
V Campus Square Brno lze využít pestrou nabídku bageterií, salátových barů, mexické kuchyně, indických pokrmů včetně specialit z jehněčího masa, moderní evropské kuchyně, asijských pokrmů, sushi barů a fast foodů. Pro vegany a vegetariány jsou tam specializované restaurace, saláterie nebo foodie markety, které nabízejí produkty od malých a středních farmářů převážně z regionu.
Díky nové struktuře menz a zefektivnění provozu by měly úspory dosáhnout prozatím odhadované výše 26 milionů korun. „Zlom v hospodaření a propad do ztráty přinesl covid, následně umocněný dalšími krizemi: energetickou či válkou na Ukrajině. Předtím se vždy dařilo celkové hospodaření SKM v rozumné míře dorovnat. Navrhovaná restrukturalizace menz se připravovala průběžně poslední dva roky a její realizací by mělo dojít ke snížení ztrát na únosnou úroveň. I nadále chceme studentům menzovní stravování poskytovat, neboť poptávka tady po něm stále je,“ uvedla kvestorka Masarykovy univerzity Marta Valešová.