Jednotná nabídka pěti jídel denně a upravené prostory, nový název a logo pro menzu na Moravském náměstí čeká od 1. března na strávníky v menzách Masarykovy univerzity. Správa kolejí a menz MU (SKM) reaguje tímto efektivním zúžením jídelníčku a pokrmy za přijatelnější ceny na dosud ekonomicky velmi náročný provoz menz.
Studenti si tak ve všech menzách každý den vyberou z celkem pěti druhů jídel. Hlavní novinkou jsou dvě menu za studentskou zvýhodněnou cenu 85 korun i s polévkou, která v jídelníčku doplní ještě další dvě hotová jídla. Jedna varianta z nich bude masová a druhá alternativní, přizpůsobená moderním stravovacím trendům pro vegetariány a vegany. Stálou položkou bude vždy i jedna minutka. V prvních březnových dnech tak figurují na jídelníčku třeba vepřová plec na paprice a smetaně, čočka na kyselo, milánské špagety nebo srbské rizoto s robi masem. Jako minutka nechybí studenty velmi oblíbený smažený sýr s hranolky.
„Polévka k menu bude v nabídce vždy jen jedna, ale s ohledem na alternativní varianty. Cenově bude menu pro studenty za 85 korun, pro zaměstnance Masarykovy univerzity za 103 korun a pro hosty za 123 korun. Zachovaný zůstane i doplňkový prodej salátů, ovoce, moučníků a nápojů. Pokračují také gastroakce, které pravidelně během roku doplňují stálou nabídku, ale vždy jen jako součást nabízených pěti jídel na jídelníčku. Nedávno jsme takto nabízeli valentýnské menu, chystají se velikonoční pokrmy nebo chřestové pochoutky,“ upřesnil ředitel SKM Kamil Kulíšek.
Všechna jídla včetně nových zvýhodněných menu budou volně prodejná bez nutnosti předchozího objednání, avšak do vyprodání odhadovaného množství. Aby si studenti zajistili dostupnost jídla po celou otevírací dobu menzy, vyplatí se jim využít obvyklých objednávkových systémů MobilKredit a WebKredit.
Restrukturalizace menz
Zavedení nové efektivní nabídky jídel a zvýhodněného studentského menu za cenu 85 korun nutně předcházela celková restrukturalizace menz a omezení některých provozů. „Reagujeme tak na výsledky hospodaření z posledních let. Počet strávníků v letech 2022 a 2023 sice mírně narostl, ale zdaleka se nevrátil na hodnoty před pandemií koronaviru. To je z velké části ovlivněno obecnou změnou stravovacích návyků a růstem cen. Navrhovaná restrukturalizace menz se připravovala průběžně poslední dva roky a její realizací by mělo dojít ke snížení ztrát na únosnou úroveň. I nadále chceme studentům menzovní stravování poskytovat, neboť poptávka tady po něm stále je,“ uvedla kvestorka Masarykovy univerzity Marta Valešová.
S novým názvem a upravenými prostory
Stravovací provoz od nového semestru zajišťuje jedna centrální varna na Vinařské, z níž se pokrmy zavážejí do ostatních výdejen. Upravenou podobu získá Akademická menza na Moravském náměstí, která přivítá první návštěvníky 1. března pod novým názvem Menza⁺ Veggie Bar. „Dosud byly na Moravském náměstí v provozu celkem tři varny s celým personálem, což nešlo dále udržet. Cílem pro nás bylo zachovat provoz Veggie baru i Akademického klubu s jedním týmem pro výdej jídel, aby se to nijak nedotklo našich strávníků. Ve druhém patře rektorátu tak nově vzniká studentská menza s celkovou kapacitou 180 míst, v níž samostatná místnost bude vyhrazena pro vegetariány a vegany,“ popsal Kamil Kulíšek.
Jen do konce června se počítá s výdejem jídel v Academic Restaurantu v areálu bohunického kampusu. „Academic Restaurant ukončí svůj provoz na konci srpna. V té době vyprší pětiletá nájemní smlouva, která již nebude obnovena. V jejím dalším prodloužení by bylo možné pokračovat jen za astronomickou cenu, což je z pohledu hospodaření menz neudržitelné. Studenti a zaměstnanci lékařské a přírodovědecké fakulty, fakulty sportovních studií a CEITEC, které v bohunickém areálu sídlí, mohou nadále využívat bufet v kampusu a Morfo bar, kde jsou příznivé ceny a kapacity dostatečné. Kromě toho je k dispozici i spousta restaurací a bister ve stravovací zóně, tzv. foodcourt, v obchodním centru Campus Square Brno,“ naznačila prorektorka pro záležitosti studentů a vnější vztahy Jana Fialová.
V Campus Square Brno lze využít pestrou nabídku bageterií, salátových barů, mexické kuchyně, indických pokrmů včetně specialit z jehněčího masa, moderní evropské kuchyně, asijských pokrmů, sushi barů a fast foodů. Pro vegany a vegetariány jsou na místě specializované restaurace, saláterie nebo foodie markety, které nabízejí produkty od malých a středních farmářů převážně z regionu.
JÍDELNÍČEK MENZ MASARYKOVY UNIVERZITY
1.–8. března 2024
PÁTEK 1. března:
Polévka: kmínová s vejcem
Menu 1: Polévka kmínová s vejcem
Zapečené těstoviny s uzeným masem, okurek
Menu 2: Polévka kmínová s vejcem
Tofu s houbami a hráškem, dušená rýže
3. Pikantní kuřecí křidélka s bylinkovým dipem, smažené bramborové hranolky
4. Smažený veganský karbanátek, vařené brambory, tatarská omáčka (vgtr./vegan)
Minutka: Smažený sýr, smažené bramborové hranolky
PONDĚLÍ 4. března:
Polévka: cibulačka
Menu 1: Polévka cibulačka
Vepřová plec v mrkvi, vařené brambory
Menu 2: Polévka cibulačka
Čočka na kyselo, vařené vejce, chléb, okurek
3. Pečená vepřová krkovice, dušené hlávkové zelí, bramborové knedlíky
4. Jáhlovo-rýžové rizoto se šafránem a uzeným tofu (vgtr./vegan)
Minutka: Smažený sýr, smažené bramborové hranolky
ÚTERÝ 5. března:
Polévka: fazolová
Menu 1: Polévka fazolová
Vepřová plec na paprice a smetaně, houskové knedlíky
Menu 2: Polévka fazolová
Bramborové knedlíky s cibulkou, dušené kysané zelí
3. Vepřové ražničí (uzenina, cibule) s hořčicí, americké brambory
4. Mexické chilli s tofu sýrem, dušená jasmínová rýže (vgtr./vegan)
Minutka: Smažený sýr, smažené bramborové hranolky
STŘEDA 6. března:
Polévka: žampionový krém s petrželkou
Menu 1: Polévka žampionový krém s petrželkou
Přírodní kuřecí plátek se zeleninou, dušená jasmínová rýže
Menu 2: Polévka žampionový krém s petrželkou
Tagliatelle s česnekovým máslem a petrželkou
3. Smažený kuřecí řízek, bramborová kaše, okurek
4. Sójové maso á la kung-pao, dušená kari rýže (vgtr./vegan)
Minutka: Smažený sýr, smažené bramborové hranolky
ČTVRTEK 7. března:
Polévka: zeleninová po čínsku
Menu 1: Polévka zeleninová po čínsku
Milánské špagety s vepřovým masem a sýrem
Menu 2: Polévka zeleninová po čínsku
Srbské rizoto s robi, okurek
3. Hovězí roštěná na pepři, americké brambory
4. Alpský knedlík s vanilkovým krémem, sypaný mákem s cukrem a přelitý máslem (vgtr./vegan)
Minutka: Smažený sýr, smažené bramborové hranolky
PÁTEK 8. března:
Polévka: z jarní zeleniny
Menu 1: Polévka z jarní zeleniny
Flamendr z vepřové kýty, dušená rýže
Menu 2: Polévka z jarní zeleniny
Zapečené těstoviny se sójovým masem a zeleninou, okurek
3. Krůtí nudličky na kari s červenými fazolemi, dušená jasmínová rýže
4. Houbový guláš, chléb (vgtr./vegan)
Minutka: Smažený sýr, smažené bramborové hranolky