Správa kolejí a menz se neustále snaží vylepšovat své služby, a to nejen kvůli přibývající konkurenci, ale také proto, že chce nabídnout studentům a ostatním zákazníkům možnost zdravého a pestrého stravování, které je trendem dnešní doby. Provoz menz pravidelně kontrolují pracovníci Krajské hygienické stanice i pracovníci Lékařské fakulty, kteří posuzují jak hygienu provozů, tak pestrost skladby pokrmů v jídelním lístku. Na základě výsledků těchto kontrol byla od nového semestru rozšířena nabídka jídelního lístku o další dva druhy: italské těstoviny s různými druhy omáček a obědové zeleninové talíře s dresinkem. „Jejich cena je o něco vyšší, ale v sezóně, kdy zelenina zlevňuje, půjde cena dolů,“ uvedl vedoucí stravovacího provozu SKM Jiří Nohál.

SKM se také snaží vyjít vstříc malé skupině studentů, kteří musí ze zdravotních důvodů dodržovat nejrůznější diety (nejčastěji bezlepkovou). V současné době se proto projednává možnost, že by tito studenti využívali stravovací zařízení Fakultní nemocnice u sv. Anny. Dotace MŠMT na stravování by se v takovém případě vyplácela dle jiných pravidel, která budou uveřejněna na webových stránkách SKM.

Od nového semestru se v jídelníčku menz objevily dva nové pokrmy  italské těstoviny a obědové zeleninové talíře. Foto: Ondřej Ženka.
Změny přinesla i nová kolektivní smlouva MU. Zaměstnanci nyní mohou požádat fakulty o stravovací poukázky, za které se mohou stravovat jak v menzách SKM, tak v kterékoliv restauraci, kde tyto poukázky přijímají. Dříve tuto možnost měli jen zaměstnanci některých detašovaných pracovišť, kteří to do nejbližší menzy měli příliš daleko, s kolektivní smlouvou pro rok 2006 získali tuto možnost všichni zaměstnanci. Menzy SKM přijímají poukázky Exit Group a Sodexho a na rozdíl od běžných restaurací budou vracet svým zákazníkům peníze, pokud bude cena obědového menu menší než hodnota poukázky.

Největší změnou je však plánovaná úprava ceny jídel pro studenty i zaměstnance. Se souhlasem ředitele SKM Ing. Zdeňka Čížka budou od dubna všechna jídla v menzách o pět procent levnější. „Sleva nepůjde na úkor kvality pokrmu, ale budeme se snažit přijatými úspornými opatřeními šetřit v provozních nákladech. Cenový schodek také chceme pokrýt výnosy z naší doplňkové činnosti,“ vysvětluje Jiří Nohál. Stejně jako si koleje vydělávají letním komerčním provozem, podnikají menzy v cateringu. Kromě toho, že zajišťují pohoštění a rauty na všech oficiálních univerzitních akcích, nabízejí také snídaně hostům v hotelu Garni nebo se starají o pohoštění na různých kongresech a konferencích.