Přejít na hlavní obsah

Jablko – stále zakázané ovoce?

Alergie pro mnohé znamená nejen skrývání se před pyly. 

Jablko. Ořechy. Bříza. Zdánlivě nelogická kombinace slov, která spolu ale v některých případech bohužel více než logicky souvisí. Při hledání této souvislosti se dostaneme až do oblasti molekulární biologie a alergologie.

Substance navozující alergii, tedy nepřiměřenou reakci organismu na jinak neškodnou látku, se nazývá alergen. Označení alergen je v současné době používáno jednak v širším smyslu slova, například pro domácí prach či roztoče, tak v úzkém smyslu slova pro konkrétní molekuly.

Alergeny jsou rozdělovány na hlavní a vedlejší. Hlavní alergen je látka, na kterou reaguje tvorbou specifických protilátek (především IgE) více než 50 procent jedinců přecitlivělých na daný alergen. Ostatní alergeny jsou označovány jako vedlejší. Například pylové zrno břízy (Betula) obsahuje okolo třiceti alergenů, ale pouze u jednoho se specifické protilátky tvoří téměř u všech osob alergických na pyl břízy. Tento alergen, označován v alergologické nomenklatuře jako Bet v 1, je tedy hlavním alergenem břízy.

Na každém hlavním alergenu dále nacházíme dvě až pět rozhodujících míst (epitopů). I na molekulách původem vzdálených můžeme nalézat shodné epitopy a právě díky této skutečnosti dochází ke zkříženým alergickým reakcím. K rozpoznání bílkovinné molekuly stejnou protilátkou je třeba 70procentní shoda v pořadí aminokyselin. Ke zkříženým reakcím proto nejčastěji dochází mezi alergeny vývojově příbuzných organismů – například mezi příbuznými druhy trav, mezi druhy čeledi hvězdnicovité (Asteraceae) či mezi druhy z čeledí břízovité (Betulaceae) a lískovité (Corylaceae).

Zkřížená alergická reakce mezi pylem břízy, ořechy a jablky vyvolává orální alergický syndrom.

Někdy se však objevují zkřížené reakce mezi nepříbuznými organismy. Ty jsou způsobeny přítomností vývojově velmi starých bílkovin, které se v evoluční historii téměř neměnily a nacházíme je tedy i u taxonomicky velmi vzdálených organismů. Těmto bílkovinovým molekulám se říká panalergeny. Příkladem panalergenu jsou například profiliny, které najčastěji vyvolávají orální alergický syndrom - svědění a mravenčení v ústní dutině, otoky rtů, svědění kůže na obličeji a v uších, červené skvrny v obličeji, problémy s polykáním.

Mezi nejčastější zkřížené alergické reakce podmíněné profiliny patří reakce mezi pylem břízy, ořechy a jablky. Pro některé z nás tudíž jablko samo o sobě či zapříčiněním břízy či ořechů zůstává stále zakázaným ovocem.

Autorka je doktorandka Ústavu botaniky a zoologie PřF MU a odborná pracovnice Botanického ústavu Akademie věd ČR.

Hlavní novinky