Přejít na hlavní obsah

Pět důvodů, proč mít brigádu v kavárně

Peníze navíc se vždycky hodí a vydělat si je můžete třeba jako obsluha v kavárně.

Kavárny rostou v centru Brna jako houby po dešti a brigáda v jedné z nich je častý způsob přivýdělku studentů. I když není hodinová mzda v kavárnách oslňující, práce mezi zrnky kávy má také svá pozitiva.

1. Naučíte se jednat s lidmi
Přinesete místo bílého červené víno? Postěžuje si zákazník, že pěna na cappuccinu není dostatečně vzdušná? Po desátém takovém případu se je už naučíte řešit s lehkostí, říká absolventka fakulty sociálních studií Petra Jelečková: „Když jsem vedla studenty švédštiny a vytvářela s nimi rádiový pořad Hejsan Svejsan, přesně si pamatuji, jak jsem si říkala: Ještě, že máš základ z kavárny – nenecháš se vykolejit drzou poznámkou, jdeš k věci, nezdržuješ se někým, kdo není konstruktivní.“

2. Vyzkoušíte si multitasking
Onemocní kolegyně či kolega, nevíte, kam dřív, a do toho přijde další hlouček zákazníků dožadující se obsluhy. Abyste nenechali zákazníky zbytečně čekat, je potřeba si práci dobře zorganizovat, vyhodnotit to nejdůležitější a zvládnout zároveň myslet na několik věcí. Schopnost zachovat v takových situacích chladnou hlavu se může hodit.

3. Budete dostávat okamžitou zpětnou vazbu
Česká obsluha údajně patří k těm méně příjemným, ale čeští zákazníci také mají co dohánět. Z tváře takového člověka ale hned vyčtete, zda je s vaší prací spokojený nebo ne. A často vám to dá najevo ve spropitném. Pravda, Češi na něm stále poměrně šetří, ale mnozí z nich se pomalu učí kvalitní služby náležitě ocenit. I ve vašem budoucím zaměstnání to každopádně bude fungovat podobně.

4. Získáte kontakty na kavárenské povaleče
V kavárnách se odehrává značná část veřejného života a jako obsluha jím sama můžete načichnout. Nezapomenutelné přátele v kavárně potkala zmiňovaná Petra Jelečková. Brněnští aktivisté, kterým připravovala kávu, ji pak inspirovali k tématu její bakalářské i diplomové práce.

5. Porozumíte pořádně kávě
Kde jinde se naučit něco o kávě než přímo u zdroje. „Porozuměla jsem přípravě kávy, vyzkoušela si latte art,“ pochvaluje si studentka filozofické fakulty Martina Šulová a s úsměvem dodává, že to má ale jeden háček. Definitivně se stala závislá na kofeinu.

Hlavní novinky