Přejít na hlavní obsah

Po Novém roce otevřou na MU další dvě menzy

Netradiční vánoční menu v podobě smaženého candáta s bramborovým salátem mohou nyní až do 22. prosince ochutnat strávníci v Academic restaurantu v areálu kampusu v Bohunicích.

Studenti se v menzách nají za zvýhodněné ceny.

Od 4. ledna se pak po dvou a půl letech znovu otevře menza na Právnické fakultě MU. Ta prošla kompletní rekonstrukcí zázemí výdejní části, která navazovala na opravu podlahy v přednáškové místnosti nad kuchyní.

„Rekonstruovaly se podlahy a strop v kuchyni, odpady a odtokové žlaby. Nainstalovala se nová pásová myčka a také nové gastro vybavení výdejní části menzy, která bude mít 170 míst k sezení, a navíc i bezbariérový vstup,“ uvedl manažer provozu stravovacích služeb Tomáš Kala.

Kromě obvyklé široké nabídky všech druhů jídel tam nově bude i sushi, moučníky a předkrmy. Nebude však chybět ani tradiční lednová zabijačka. „Od 10. do 28. ledna si můžou studenti a zaměstnanci Masarykovy univerzity objednat přes aplikace WebKredit nebo MobilKredit vepřové vesnické pochoutky. Nejprve bude v nabídce jaternicový prejt s bramborovou kaší a zelným salátem s křenem, v dalším týdnu pak vepřové výpečky s tuřanským zelím a bramborovými špalíky a poté přijdou na řadu kroupová jelítka se šťouchanými bramborami a kysaným zelím s jablky,“ láká na klasické české pochoutky Tomáš Kala.

„V únoru pak budeme otevírat úplně novou menzu na pedagogické fakultě,“ upřesnil ředitel Správy kolejí a menz MU Kamil Kulíšek s tím, že univerzitní menzy, bufety a restaurační zařízení zaznamenaly za poslední necelé dva roky výrazné zlepšení, co se týká kvality a množství podávaných jídel.

„Strávníci si v každé menze můžou vybrat z minimálně 14 druhů jídel, kde mimo klasických pokrmů najdou každý den saláty, bezlepková jídla a polévky, drůbež, ryby, vepřové i hovězí maso. Na veggie baru je pak v nabídce raw strava a vegetariánská jídla,“ vypočítal Kamil Kulíšek.

Každý měsíc přitom obohacují jídelníčky tematicky zaměřené gastronomické akce podle ročních období: letní saláty, pokrmy z dýní, v listopadu svatomartinská husa, na kterou pak začátkem prosince navazují zvěřinové hody.

Kromě jídel v menzách, bufetech a restaurantu mají strávníci možnost objednat si třikrát do roka tematické menu s sebou domů. S velkým úspěchem se tak setkalo třeba řízkobraní a výborně se podle Kulíška prodávala i pečená celá kachna.

Mezi priority menz patří i udržitelnost, takže 90 procent všech surovin je z tuzemska, a také bezezbytkové vaření, na které cílí objednáváním jídel předem. „Nové technologie nám pak umožňují zásadně šetřit energiemi a vodou a využíváme i jednorázové obaly z recyklovatelných materiálů,“ zdůraznil Kulíšek.

Hlavní novinky