Po uzavření menzy Academic Restaurant v Campus Square Brno, ke kterému dojde 30. června, zajistí stravovací provoz přímo v kampusu nadále tři mimouniverzitní provozovny: bufety Morfo a U knihovny a kavárna Na lávce. Strávníci si mohou vybírat z obědového menu, salátů, obložených sendvičů, baget či moučníků.
Teplá jídla včetně výběru z pěti obědových menu zůstanou ve stálé nabídce bufetů Morfo a U knihovny. Už při současném provozu oba nabízejí denně 5 druhů menu s polévkou za jednotnou cenu 125 korun. Na jídelníčku se tak pravidelně objevuje pestrý výběr pokrmů zahrnující vždy minimálně jednu vegetariánskou variantu: například pečené kuře s rýží, smažený vepřový řízek, koprovou omáčku s vejcem, moravského vrabce se zelím, asijské vepřové ragú s rýží, sójové nudličky s těstovinami či zeleninový salát s mozzarellou.
Sleva pro studenty
Vedení Správy kolejí a menz (SKM) vyjednalo se soukromým provozovatelem bufetů v kampusu od léta 2024 zvýhodněnou nabídku pro studenty. Po předložení karty ISIC obdrží slevu 18 korun na každé menu. Nabídku studentského menu včetně polévky za cenu 107 korun chce provozovatel zachovat minimálně do konce roku 2024, a podle zájmu ho případně udržet nastálo. „Vstřícnost provozovatele vedení Masarykovy univerzity velmi oceňuje,“ uvedla prorektorka pro záležitosti studentů a vnější vztahy Jana Fialová. „Při zvažování restrukturalizace menzovních provozů jsme mysleli i na to, aby se potřebné změny strávníků menz dotkly co nejméně. Proto se snažíme postupně vyjednávat se soukromými provozovateli na kampusu a v jeho okolí co nejpříznivější ceny i podmínky jak pro studující, tak pro naše kampusové kolegy,“ doplnila prorektorka.
Možnost objednání jídel předem
Další výhodou pro studenty Masarykovy univerzity bude možnost objednání jídla předem. V obou bufetech si mohou vždy zapsat svůj požadavek do rezervační knihy a zajistit si tak vybrané jídlo na další den. Kromě teplých jídel nabízí oba bufety pravidelně také různé druhy čerstvých salátů, chlebíčky, obložené sendviče, panini, bagety, pečivo nebo moučníky. V bufetu Morfo si lze navíc objednat i zapečené toasty či hot-dog.
Provozovatel bufetů zareagoval i na požadavky studentů, kteří se v současné době v kampusu stravují. Z toho, co by v nové nabídce uvítali, se nejčastěji objevovaly návrhy na zařazení bezlepkových variant pokrmů do jídelníčku nebo uvedení alergenů u moučníků. Se všemi požadavky provozovatel bez problémů souhlasí a do nové nabídky je zařadí.
Přesnídávkové polévky
Nabídku stravování v bohunickém kampusu doplňuje kavárna Na lávce, která se ve svém sortimentu zaměřuje hlavně na moučníky, zákusky a teplé nápoje. Kromě nich prodává i tortilly, bagety, sendviče nebo vaječné chleby. Nově od 1. července zařadí s ohledem na studenty také teplé snacky, saláty a větší přesnídávkovou polévku. Vyzkouší i prodej tzv. krabičkových jídel, a podle poptávky je případně ponechá ve své stálé nabídce.
Další možnosti stravování
V přilehlém Campus Square Brno mohou studující využívat bohatých stravovacích služeb bageterií, salátových barů, sushi barů i fast foodů, moderní evropské, mexické či indické kuchyně, a nabízí se i ochutnávka specialit z jehněčího masa. Pro vegany a vegetariány jsou na místě specializované restaurace, saláterie nebo foodie markety s produkty od malých a středních farmářů převážně z regionu.
„Restaurace Campus River, jejíž stálí zákazníci z řad zaměstnanců i studujících Masarykovy univerzity již nyní oceňují jak kvalitu nabídky včetně denních menu, tak příjemné prostředí i přátelskou obsluhu, která nabízí i během hektických pracovních dní chvilku odpočinku, zavede od léta slevu pro zaměstnance a studující Masarykovy univerzity. Realizovat se bude prostřednictvím nabídky tzv. happy hours pro MUNI, kdy v době od 14 do 17 hodin prodlouží restaurace výdej meníček za zvýhodněnou cenu oproti polední nabídce. Reagujeme tak i na požadavky mnohých studujících, kteří často v náročném rozvrhu výuky nestihnou klasickou obědovou pauzu s nabídkou menu, a jsou pak odkázáni na finančně náročnější či nutričně méně vyhovující typ jídla,“ uvedla prorektorka Jana Fialová.
Snížení nákladů menz
Od začátku března 2024 fungují všechny menzy Masarykovy univerzity v novém jednotném provozu. Studenti si denně vybírají ze dvou cenově zvýhodněných obědových menu i s polévkou, dvou hotových jídel a minutky, kterou je nejvíce poptávaný smažený sýr s hranolky. Jídla nově připravuje jedna centrální varna na Vinařské. „Povedlo se snížit náklady a zachovat stejný počet porcí v porovnání s minulým rokem, což považuji za úspěch. Očekávaného výsledku ve významném nárůstu porcí se ale ve srovnání se stejným obdobím loňského roku dosáhnout nepodařilo. Nabízí se však otázka, zda by i bez provedené restrukturalizace a koncepce jídel byla poptávka stejná za neustále se zvyšujících cen potravin a nákladů,“ uvedl manažer provozu stravovacích služeb Tomáš Kala.
Důvodem zúžení jídelníčku byla především úspora finančních prostředků v ekonomicky náročném provozu menz při zachování nízkých cen jídel. „Nový jídelníček 4+1 je z hlediska skladby pokrmů mnohem udržitelnější, než byl ten předcházející. Největší problémy máme ale s odhadem množství porcí daného pokrmu. V tomto by nám nejvíce pomohli sami strávníci, zejména z řad studujících, kdyby si jídla začali více objednávat dopředu. Získají tak nejen jistotu, že po celou dobu výdejní doby mohou přijít na své oblíbené menu, ale aktivně pomohou také s udržitelným plánováním vaření,“ okomentovala Veronika Hrozková, vedoucí nákupu surovin SKM.
STRAVOVACÍ ZAŘÍZENÍ V UNIVERZITNÍM KAMPUSU BOHUNICE:
BUFET MORFO
- 40 míst
- vestibul budovy lékařské fakulty (Anatomický ústav, Morfologické centrum)
BUFET U KNIHOVNY
- 35 míst
- budova A 9, 2. patro (nad univerzitní knihovnou)
KAVÁRNA NA LÁVCE
- 90 míst
- budova A 10, 2. patro (krytá lávka)