O snídani si nechává jen zdát. Obědovou klasikou jsou pro něj špagety s kečupem, k večeři rychlovka jako párek v rohlíku na České během přesunu mezi hospodami. Je vám to povědomé?
Nějak tak vypadá denní menu nejednoho studenta. Jíst se dá ale i jinak a lépe. A ani to nemusí stát majlant, protože zdravé se nemusí rovnat drahé. Předsevzetí o zodpovědném přístupu k jídlu si můžete spokojeně odškrtnout. Zkouškové je na úpravu jídelníčku jako stvořené, při kuchyňské lince se přeci prokrastinuje nejlépe.
Tak zaprvé: Jíst zdravě nemusí mít nic společného s dietou, jak se mnozí obávají. „Pro mě zdravá strava znamená jednoduše přijímat v pravidelných intervalech jídla obsahující přesně ty složky, které moje tělo potřebuje,“ říká student španělštiny a fanoušek sportu, především posilování, David Gelien. „Moje stravování je například upraveno tak, abych nehubl, ale nabíral hmotu. Na začátku jsem si myslel, že jíst zdravě mě bude stát hodně peněz, ale zjistil jsem, že to tak není,“ vyvrací pověru.
Základem je dát tělu čerstvé a co nejméně zpracované potraviny, a vyhýbat se rychlovkám na ulici a polotovarům. Není to nic složitého, ale pro studenta, který celý den lítá mezi přednáškami a má sotva čas na kafe, to může být problém. Ale kde je vůle, tam je i cesta.
Luštěniny královny levného vaření
Čočka, hrách, sója, různé druhy fazolí či cizrna. Luštěniny lze nalézt v každém menším obchodě i supermarketu a jejich koupě určitě nezatíží studentskou peněženku.
Jejich příprava je navíc snadná, a co víc, z jednoho balení připravíte celou fůru hlavních jídel nebo třeba omáčky k těstovinám. Luštěniny mají vysoký obsah bílkovin, vitamínů a jen málo tuků, což potěší ty, kteří by se po Vánocích rádi opět vtěsnali do oblečení.
Nebojte se zelené
Ovoce a zelenina jsou základ, vždyť to říkaly už naše babičky, když jsme se urputně bránili mrkvičce v polévce a zelí jsme rozpustile vyhazovali z talíře. Dnes už si ale můžeme vybírat podle chuti, takže vzhůru do toho. Většina ovoce a zeleniny je skutečně levná, a to nejen kvůli slevovým koutkům v supermarketech.
Dobrým tipem je nakupovat podle sezony, kdy jsou vybrané potraviny levnější a vy si tak můžete jídelníček zajímavě obměňovat podle toho, co je právě čerstvé. Navíc banán nebo broskev vás třeba s jogurtem ke svačině spolehlivě zasytí a dopřejete svému tělu víc než čokoládovou tyčinkou.
Studentské klasiky na jinačí způsob
Jíte pořád dokola jen maso v univerzální hnědé omáčce s knedlíky a jako specialitu si k němu jednou za týden dopřejete rýži? Vězte, že maso není všechno a jeho nadměrná konzumace neprospívá ani vám, ani vaší peněžence.
Zkuste to občas proložit tofu nebo robi masem, které seženete i v menze. Když vaříte, zamyslete se nad používanými surovinami a podle pravidla méně je někdy více zkuste třeba při přípravě špaget omáčku z čerstvých rajčat místo litrů kečupu. A vařte hromadně, ušetříte!