Přejít na hlavní obsah

Cena jídel nebyla pro studenty určující, ukázal nový provoz menz

Změny ve složení jídelníčku, modernizaci a zefektivnění provozu i snahu o udržitelnější stravování přinesl uplynulý rok v menzách MU. Počet strávníků se přesto nijak výrazně nezvýšil.

Nový provoz menz MU od března 2024 nárůst počtu strávníků nepřinesl.

Zásadním vstřícným krokem směrem ke studujícím Masarykovy univerzity byla od 1. března 2024 nabídka dvou menu za cenu 85 korun i s polévkou. I přes tuto atraktivní změnu zůstal průměrný počet vydaných porcí na obdobné úrovni jako v předchozím roce. „Ačkoliv jsme podnikli rozsáhlé marketingové aktivity a nabídli cenově zvýhodněná menu, očekávaný nárůst poptávky se nedostavil. Tento vývoj naznačuje, že klíčovým faktorem ovlivňujícím spotřebitelské chování není pouze cena, ale také širší socioekonomické faktory, například změny v životním stylu studujících a zaměstnaných či rostoucí preference alternativních forem stravování,“ popsal manažer provozu stravovacích služeb Tomáš Kala.

Zvýhodněnou cenovou nabídkou přitom zareagovalo vedení Správy kolejí a menz MU (SKM) mimo jiné i na výsledky celouniverzitního dotazníkového šetření na téma stravování na Masarykově univerzitě, které v roce 2023 iniciovala Studentská komora Akademického senátu MU. Z odpovědí studujících i zaměstnaných tehdy vyplynulo, že jsou sice spokojeni s kvalitou jídel a velikostí porcí, ale nejvíce je trápí cena jídel. „Do budoucna pro nás bude klíčové analyzovat hlavní důvody stagnace prodeje i tržeb za nabízené pokrmy a přizpůsobit nabídku tak, aby lépe reflektovala aktuální potřeby a očekávání strávníků. Zároveň plánujeme další kroky k posílení udržitelnosti provozu a zvýšení atraktivity menz – ať už prostřednictvím nových technologických inovací, přizpůsobování nabídky aktuálním požadavkům studentů nebo intenzivnější osvěty v oblasti ekologicky šetrného stravování,“ naznačil Tomáš Kala.

Modernizace na Vinařské

Jedním z nejvýznamnějších kroků v oblasti udržitelnosti byla modernizace chladicích a mrazicích zařízení v menze Vinařská. Celková investice dosáhla 2 milionů korun, přičemž polovinu částky pokryla dotace z programu na podporu energetické účinnosti a snižování emisí skleníkových plynů. Odhadovaná úspora energie představuje minimálně 40 procent ve srovnání s původní spotřebou, což znamená významný krok ke snížení ekologické stopy provozu menz.

Centrální varna na Vinařské zároveň od loňského března zajišťuje stravovací provoz pro všechny menzy MU, do nichž se pokrmy denně zavážejí a kde se vydávají studujícím. Tento krok přinesl výrazné zefektivnění provozu menz.

Oblíbené poháry

V nově upravených prostorách a s novým názvem Menza+ Veggie bar přivítala studující poprvé loni v březnu také menza na Moravském náměstí. „Na úpravu prostor máme pozitivní ohlasy, studenti rádi využívají i nově vyhrazenou část pro vegetariány a vegany. Osvědčila se nám také vlastní výroba ovocných pohárů, které jsou u studentů velmi oblíbené,“ uvedla vedoucí menzy Marie Ženatá. 

Ovocné poháry, které vyrábí tým kuchařů přímo v menze na Moravském náměstí, jsou u studentů velmi oblíbené.

Masová jídla vítězí

Menzy MU se ve svém provozu snaží nabídnout nutričně vyvážená jídla s menší ekologickou stopou. Každodenní jídelníček obsahuje v současné době 60 procent bezmasých pokrmů, čímž se SKM MU snaží přispět k udržitelnějšímu způsobu stravování. „Realita je však jiná, protože bezmasá jídla si z jídelníčku vybírá méně než 20 procent strávníků. To znamená, že přestože nabízíme široký výběr vegetariánských a veganských pokrmů, většina studujících a zaměstnaných stále preferuje masová jídla,“ naznačil Tomáš Kala. „Pokud se ukáže, že o bezmasá jídla není dostatečný zájem, budeme nuceni reflektovat poptávku. To by ovšem znamenalo krok zpět v oblasti udržitelnosti – a to je vývoj, kterému bychom se chtěli vyhnout.“

Bezmasá jídla si z jídelníčku vybírá necelých 20 procent strávníků.

Objednávkový systém jako klíč k udržitelnosti

Faktorem, který v menzách stále zásadně ovlivňuje ekonomickou i ekologickou udržitelnost a plýtvání surovinami, je nezájem studujících více využívat objednávkové systémy MobilKreditWebKredit. „Navzdory zvýšené propagaci na webech, v menzách nebo zjednodušení prostřednictvím QR kódu využívá objednávkový systém méně než 14 procent strávníků. Bez dostatečného množství předem objednaných jídel však není možné efektivně plánovat vaření, minimalizovat odpad a udržovat nízké ceny pokrmů. Přitom strávníci, kteří si jídlo objednávají předem, získávají několik výhod: širší výběr pokrmů, informovanost, odkud pocházejí suroviny, jistotu, že jejich preferované jídlo bude dostupné i ke konci otevírací doby menzy, a to i včetně speciálních gastronomických akcí. V některých našich menzách mají zajištěný i rychlý výdej jídel bez front ze samostatného okénka,“ uvedl Tomáš Kala.

Omezení tisku účtenek

Nejnovější snahou o odpovědné a šetrné fungování menz MU je ukončení vydávání tištěných účtenek. Doklad lze nově vytisknout pouze na vyžádání, všichni zaměstnaní a studující ho najdou elektronicky ve svém stravovacím účtu.

Jídlo do vlastních nádob

Už třetím rokem využívají menzy MU čistě papírové, plně recyklovatelné nápojové kelímky se snahou minimalizovat produkci plastového odpadu. Pro odnos jídel nabízejí menzy ekologicky šetrné varianty obalů, jako jsou odlehčené zatavovací krabičky nebo dvoudílné BIO menu boxy. „Rádi bychom strávníky motivovali k aktivní účasti na udržitelném stravování. Proto zůstává naším hlavním cílem podpora používání vlastních, opakovaně použitelných nádob na nápoje i na odnos jídla,“ přiblížil Tomáš Kala.

Modernizace zařízení, vyšší podíl bezmasých pokrmů, rozšíření objednávkového systému a ekologická opatření v oblasti obalových materiálů představují klíčové kroky směrem k odpovědnějšímu a ekologicky šetrnějšímu provozu menz MU. Více informací o všech krocích v oblasti udržitelnosti menz naleznete na webu.

JAK ČASTO CHODÍTE DO MENZY? JAK JSTE SPOKOJENI S NOVOU NABÍDKOU?

Josef Blažek, lékařská fakulta

Na obědy do menzy chodím málo, protože mi to časově nevychází s rozvrhem školy. Studuji na kampusu, ale tam nám menzu zrušili, tak si někdy zajdu na Moravské náměstí, protože blízko bydlím. A kdyžtak si vyberu z meníček.

Michaela Doubková, pedagogická fakulta

Do menzy chodím tak třikrát týdně, střídám menzu na pedagogické fakultě a na Moravském náměstí. U studentského menu je pro mě výhodou, že je v ceně i polévka. Jinak pro mě cena není hlavním kritériem, ráda si vybírám hlavně nějaké masové jídlo.

Viktor Petrík, fakulta sociálních studií

Rád využívám obědy v menze, protože vařit si sám na kolejích je složité a drahé. Takže do menzy chodím skoro denně a vybírám si většinou podle toho, na co mám zrovna chuť. Cena není tolik rozhodující, spíš se chci dobře najíst.

Sára Zejdová, filozofická fakulta

Na obědy v menze chodím proto, že je to levné a časově výhodné, mám to blízko od školy. Menu i s polévkou za 85 korun pro mě bylo určitě jednou z motivací, proč začít chodit častěji.

Kateřina Hospodková, farmaceutická fakulta

Do menzy chodím asi dvakrát týdně, jak se mi to daří skloubit se školou. Cena pro mě není hlavní, spíš se snažím vybrat, na co mám chuť. Nabídka je celkem velká, i díky tomu, že maso nutně nevyhledávám.

Barbora Herknerová, fakulta sociálních studií

Menzy navštěvuji, a když na to nezapomenu, tak si jídla objednávám předem přes aplikaci. Nejčastěji si dávám vegetariánské menu nebo nějaké zdravější varianty jídel. A k tomu ze zákusků občas třeba chia pudink.

Martin Kožiak, fakulta sociálních studií

Menzu na Moravském náměstí máme blízko fakulty, takže ji využívám často. Od doby, co se zavedlo studentské menu, jde myslím o nejvýhodnější možnost, jak se ve městě najíst.

Jakub Kováč, fakulta informatiky

Chodím střídavě do několika menz, na přírodovědeckou fakultu, na práva nebo na Moravské náměstí. Na přírodovědě to bývá často nacpané, protože je tam ten prostor menší. Ale jídlo v menzách je obecně levné a vyplatí se mi to.

Darina Bekečová, fakulta sociálních studií

Do menzy chodím málo, teď jsem tu teprve potřetí. Chvilku mi trvalo, než jsem pronikla do systému objednávání jídel předem, ale teď už s tím nemám problém, tak bych chtěla chodit častěji. Menu i s polévkou je cenově hodně výhodné, to u mě často vítězí.

Flídrová Kateřina, přírodovědecká fakulta

Dřív jsem chodila pravidelně do menzy v kampusu, ale tu zavřeli. Teď se nejčastěji dostanu na Moravské náměstí, protože kousek odtam pracuji. Cenově nejvýhodnější je, když si vyberu něco z menu, ale není to pravidlo. Snažím se jídla střídat a mít to pestré.

Hlavní novinky